Chladicí systémy v kabinách dopravních prostředků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této práce je formou rešerše zpracovat aktuálně používané druhy chladicích systémů ve vozidlech. V úvodu práce je krátce popsána historie klimatizace. Dále se pak práce zabývá rozdělením a popisem klimatizačních systémů a jejich dílčích komponent, které jsou pro lepší představivost doplněny ilustračním obrázkem. Z komponentů je zde největší pozornost věnována druhům a konstrukci kompresorů, protože právě kompresor je stěžejním článkem celého klimatizačního okruhu. Práce je ukončena informacemi o používaných chladivech a odpovídajícím oleji v závislosti na jejich ekologickém dopadu.
The purpose of this work is to examine currently used types of automobile cooling systems. This examination is presented in the form of a search report. The history of air conditioning is briefly described in the introduction of this work. The work then deals with the classification and description of cooling systems and their partial components which are complemented by pictures for better visualization. The primary focus is on the types and constructions of the compressors since the compressor is the fundamental element of all air conditioning circuit. The work concludes with information about coolants and adequate oil in use in relation to their ecological impact.
Description
Citation
ANDRLÍK, L. Chladicí systémy v kabinách dopravních prostředků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student zodpověděl všechny otázky oponenta. Doc. Štětina: Jak by vypadal oběh kompresoru v diagramu, kdyby kompresor nebyl pístový? Doc. Štětina: Jak funguje klimatizace v letadle v případě, když je letadlo na letišti a neletí? Doc. Štětina: Jakou jednotku má chladicí faktor? Doc. Katolický: Na čem je chladicí faktor závislý? Doc. Štětina: Jak by se provedl přibližný odhad velikosti chladicího faktoru bez znalosti odebíraného tepla a práce motoru? Doc. Jaroš: Jaký je přibližný výkon klimatizace železničního vagonu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO