Soubor laboratorních úloh k demonstraci počítačových útoků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce popisuje publikované útoky na počítače a počítačové sítě. Je vysvětlen princip metod pro shomažďování informací o cíli, jako je zjišťování dostupnosti, detekce OS, skenování portů. Další část popisuje útoky na důvěrnost, autentičnost a dostupnost. V praktické části jsou vytvořeny čtyři laboratorní úlohy a virtuální prostředí, pomocí kterého je možné prakticky otestovat útoky jako je ARP spoofing, DNS spoofing, SSL strip, Cross-site scripting, SQL injection, záplavové útoky (TCP, ICMP, UDP), TCP reset a útok na operační systém s využitím backdooru pomocí frameworku Metasploit. V rámci praktické části byly také vytvořeny videoukázky a dokumentace pro vyučující.
Diploma thesis describes published attacks on computers and computer networks. Principles of footprinting such as availability check, OS detection, port scanning were described. Next part explains attacks on confidentiality, integrity and availability. In the practical part were created four laboratory tasks and a virtual environment which allowed testing of ARP spoofing, DNS spoofing, SSL strip, Cross-site scripting, SQL injection, flooding attacks (TCP, ICMP, UDP), TCP reset and attack on operating system using backdoor with Metasploit framework. In practical part were also created video samples with attacks and documentation for teachers.
Description
Citation
PLAŠIL, M. Soubor laboratorních úloh k demonstraci počítačových útoků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Jaká distribuce linuxu byla pro virtuální stanici použita?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO