Systém pro využití tepla spalin plynové mikroturbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tématem práce je problematika integrace plynových mikroturbín do průmyslových provozů. Cílem je rozšíření aplikačního potenciálu této technologie návrhem její integrace do procesu, ve kterém dosud není využívána. Tímto procesem je profesní údržba prádla. Profesní údržba prádla byla vybrána jako představitel obecně známého procesu, který je zajímavý z pohledu energetické náročnosti. Spojení progresivní kogenerační technologie a rozšířeného průmyslového procesu přináší slibný aplikační potenciál. Práce se zaměřuje na malé průmyslové prádelny do 500 kg zpracovaného prádla za směnu. Jako kogenerační jednotka byla využita plynová mikroturbína Capstone C30, která má vzhledem k procesu adekvátní výkon. Kompletní prádelenský provoz i plynová mikroturbína je součástí vybavení Laboratoře energeticky náročných procesů v NETME Centre. Hlavním přínosem práce je návrh systému pro využití tepla spalin pro ohřev hlavních vstupních proudů do prádelny, tedy teplé vody pro pračky a teplého vzduchu pro sušení v sušičích. Integrace plynové mikroturbíny provedená na míru konkrétnímu procesu může být významným úsporným opatřením s pozitivními dopady na ekonomiku provozu.
The theme of the work is the integration of gas microturbines in industrial plants. The aim is to extend the application potential of this technology by the design of the integration into the process in which this technology is not exploited yet. This process is a professional laundry service. Professional laundry services have been selected as a representative of the generally known process, which is interesting in terms of energy intensity. Combining of progressive cogeneration technology and enhanced industrial process brings a promising application potential. The work focuses on small industrial laundries to 500 kg of processed linen per shift. As a cogeneration unit a gas microturbine Capstone C30 has been used. The microturbine has an adequate power due to the process. Complete laundry operation and a gas microturbine is a part of the equipment of the Laboratory of energetically demanding processes in the NETME Centre. The main contribution of this work is to design a system for utilization of flue gas heat for heating of the main input currents to the laundry room, a hot water for washing machines and warm air for drying in the dryers. The integration of the gas microturbine made to suit specific process can be a major cost-saving measures with positive impacts on the economy of operation.
Description
Citation
VILDA, D. Systém pro využití tepla spalin plynové mikroturbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Radim Puchýř, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
1. Student představil svou DP: - struktura práce - plynový mikroturbína - předběžný návrh systému - příprava vstupních parametrů pro návrh - použití tepelných výměníku trubka v trubce a deskového výměníku - použití progresivních tepelných výměníku - technické zhodnocení - ekonomické zhodnocení - závěr 2. Oponent přečetl posudek DP, uvedl své připomínky a položil dotazy. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k DP: - Bébar: Kdy nastává rosný bod? 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO