Záporné elektrodové materiály v lithium-iontovém akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá štúdiom lítium-iónových akumulátorov. Zameriava sa na záporné elektródové hmoty a elektrolyty. V práci sa podrobne rozoberá výroba, elektrochemické vlastnosti, možnosti zlepšenia parametrov záporných elektródových materiálov LTO (Lithium Titanate Oxid) a grafitu. Vyšetrovala sa kompatibilita elektrolytov s rozpúšťadlami karbonátov, Sulfolanu a DMF (DiMethylFormamide) s danými elektródovými materiálmi. Hlavným cieľom tejto práce je charakterizácia vlastností elektródových hmôt a elektrolytov v závislosti na širokom rozmedzí teplôt a ich porovnanie za účelom dosiahnutia optimálneho riešenia. Práca je rozdelená na dve hlavné časti. Teoretická časť rozoberá zloženie, postup syntézy a analýzu lítium-iónového článku. Praktická časť sa venuje meraniu a vyhodnocovaním nabíjacích-vybíjacích charakteristík a nevratnej kapacity akumulátoru pri rôznych teplotách.
This thesis deals with a study of lithium-ion batteries. It is focused into negative electrode materials and electrolytes. In this thesis is presented synthesis, electrochemical properties, possibilities to improving negative electrode materials as LTO (Lithium Titanate Oxid) and graphite. These electrode materials were investigated with respect to their compatibility at electrolytes with carbonate solvents, Sulfolane and DMF (DiMethylFormamide) in detail. The main aim of this thesis is to characterize electrode materials and electrolyte properties depending on wide range of temperatures and their comparison for the purpose of achievement of the best solution. The thesis is divided into two main parts. The theoretical part of thesis describes composition, process of synthesis and analysis of lithium-ion cell. Practical part contains measuring and evaluating of charge-discharge and irreversible capacity characteristics related to variety of environmental temperatures.
Description
Citation
ŠIKUDA, M. Záporné elektrodové materiály v lithium-iontovém akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Lubomír Hudec, DrSc. (místopředseda) Ing. Radim Hrdý, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cílem a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky k diskuzi: Jakou spektroskopii jste použil pro detekci? - ...je to teorie a student neví, která spektroskopie byla použita... Kolik má kapacitu olověný akumulátor na gram (zhruba)? - ...student neví...
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO