Vysokofrekvenční oscilátor v technologii CMOS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tento projekt se zabývá problematikou návrhu oscilátoru jako funkčního bloku na čipu integrovaného obvodu ve funkci generátoru hodinových impulzů. Stabilita frekvence oscilátoru je ovlivněna zejména změnami napájecího napětí, teplotními výkyvy a procesními odchylkami při výrobě integrovaných obvodů. Snahou je navrhnout generátor hodinového signálu s dostatečnou frekvenční stabilitou, nízkou spotřebou a malou plochou na čipu. Práce se zabývá druhy oscilátorů a jejich základními stavebními prvky vhodnými pro danou aplikaci. Dále se zabývá studiem a návrhem teplotně a procesně kompenzačního obvodu, generujícího řídící proud pro oscilátor, který zajišťuje frekvenční stabilizaci výstupního signálu.
This project focus to desing an on-chip oscillator in function as a clock generator. Frequency stability of the oscillator is affected by supply voltage, temperature and process variations. The aim is to propose a clock generator with sufficient frequency stability, low power consumption and a small chip area. This work deals with the types of oscillators and their basic building blocks suitable for our application. It also deals with the study and design options of temperature and process compensation circuit generating the current control, which provides the frequency stabilization of the output signal.
Description
Citation
LANG, R. Vysokofrekvenční oscilátor v technologii CMOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Legát, CSc. (místopředseda) Ing. Milan Šesták (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) Ing. Vilém Kledrowetz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cílem a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Navíc objasnil i výtky oponenta, které nebyly přímo součástí jeho dotazů ale jen komentáře. Doplňující otázka k technologickému rozptylu parametrů součástek byla zodpovězena. Komisí byly také doplněny drobné výtky k citování literatury.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO