Návrh pohonu prototypu pro Shell Eco-marathon

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V bakalářské práci je řešeno pohonné ústrojí soutěžního vozu. V úvodu jsou shrnuta pravidla soutěže. Dále jsou řešeny jízdní odpory a varianty pohonného ústrojí vozidla, jehož hlavním cílem je dosáhnout nízké spotřeby. Řešení je zaměřeno na koncept řazení rychlostí v planetovém náboji v kombinaci s užitím synchronního řemenového převodu. V konstrukci je k pohonu použit motor Honda GX25 s odstředivou spojkou a rozměr hnaného kola je 20". Řešení je znázorněno ve výkresu sestavení.
In the bachelor thesis, the drivetrain design of the racing car is solved and described. The competition rules are summarized in the introduction. Then the driving resistances and drivetrain design variants are evaluated, which main objective is to achieve low fuel consumption. The solution is focused on the concept of a planetary gear-shifting hub, in combination with the synchronous belt drive. The Honda GX25 engine with a centrifugal clutch and the driven wheel dimension of 20” is used to drive the design. The design solution is shown at the assembly drawing.
Description
Citation
SKÁCELÍK, R. Návrh pohonu prototypu pro Shell Eco-marathon [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-23
Defence
Student zodpověděl všechny otázky oponenta. Doc. Štětina vznesl dotaz možným úpravám provedeného návrhu. Doc. Štětina se dotázal, jak by mohlo proběhnout ověření vypočtených jízdních odporů pomocí měření na skutečném vozidle. Dr. Charvát se dotázal na použití automatické odstředivé spojky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO