Obloukové svařování korozivzdorných ocelí pro náročné pracovní podmínky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá obloukovým svařováním korozivzdorných ocelí. Pomocí svařovací technologie u státního podniku DIAMO jsou spojovány trubky, příruby a plechy k vedení roztoku síranu sodného, který je získáván jako doprovodný produkt při výrobě uranu. Vlivem chemické reakce dochází ke koroznímu napadání a praskání svaru již v krátké době. Na základě informací o materiálech, použitých přídavných materiálech a svařovacích technologií jsem zhodnotil použité materiály s ohledem na náchylnost ke korozi a vzniku horkých trhlin. Pomocí zkoušek a výpočtů jsem posoudil náchylnost k mezikrystalové korozi u austenitických korozivzdorných ocelí. Pro větší spektrum materiálů byla teoreticky řešena i austeniticko-feritická korozivzdorná ocel. Po výpočtech a zhodnocení zkoušky jsem provedl diskuzi a doporučení pro praxi.
Bachelor thesis introduced deals with Arc welding of stainless steel. With welding technology, used by company DIAMO, the connected pipes, flanges and plates are for guiding the Sodium Sulphate solution, which is obtained as by-product in production of Uranium. Corrosive attack and weld cracking occurs in the short period of time due to the chemical reaction. Based on information about materials, used additional materials and welding technology used I have evaluated materials with susceptibility to the corrosion and the formation of hot cracks. Using tests and calculations I have examined the susceptibility of austenitic stainless steel to intergranular corrosion. Austenitic-ferritic stainless steel was also used as a theoretical solution for larger spectrum of materials. After calculations and evaluations of the trial tests I have conducted discussion and recommendations for use in practice.
Description
Citation
MATĚJÍČEK, J. Obloukové svařování korozivzdorných ocelí pro náročné pracovní podmínky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Nesvadba (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student seznámil komisi s průběhem a výsledky zadané BP. Zodpověděl dotazy oponenta a otázky komise. Otázky komise: Jak se projeví MKK u duplexní oceli? Kde použijete kombinaci austenitické a duplexní oceli?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO