Frézovací nástroje z HSS ocelí s nanokompozitními povlaky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá nanokompozitními povlaky nanesenými na frézovací nástroje z rychlořezných ocelí. V práci jsou popsány základy frézování, nástroje pro frézování a jejich rozdělení a upínání. Postupně je rozebrána problematika rychlořezných ocelí (jejich rozdělení, značení, vlastností a použití, chemické složení a tepelné zpracování). Poté je popsána základní charakteristika povlakovacích metod (rozdělení povlaků do generací, příprava povrchů před povlakováním a metoda PVD a CVD). Poslední část bakalářské práce je zaměřena na vlastnosti nanokompozitních materiálů a na společnosti zabývajícími se jejich nanášením na rychlořezné oceli.
This bachelor thesis deals with nanocomposite coatings deposited on cutting tools of high speed steel. The paper describes the fundamentals of milling, tools for milling and their division and clamping. Gradually, there are analyzed problems of high speed steels (their classification, marking, properties and uses, chemical composition and heat treatment). Then there is described the main characteristics of coating methods (division of coatings into generations, surface preparation before the coating and PVD and CVD methods). The last part of the thesis focuses on the properties of nanocomposite materials and to companies dealing with their application to the high-speed steel.
Description
Citation
LUDVÍK, R. Frézovací nástroje z HSS ocelí s nanokompozitními povlaky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Strejček, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Ladislav Čelko, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: Samokalitelnost materiálů V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Tepelné zpracování řezných nástrojů PVD a CVD povlakování Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO