Vliv složení E/P kopolymeru na vlastnosti impakt kopolymeru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Houževnatý E/P kopolymer se vyrábí polymerací v plynné fázi, která je katalyzovaná Ziegler–Nattovými katalyzátory. Tento materiál s výbornými mechanickými vlastnostmi je používán v mnoha průmyslových odvětvích, např. v automobilovém průmyslu na výrobu nárazníků aut a palubních desek. Jeho vlastnosti závisí na chemické struktuře, která byla zkoumána pomocí metod DSC, SSA, 13C NMR, ATREF a FTIR. Výsledky analýz byly porovnány s mechanickými vlastnostmi vzorků - modulem pružnosti v ohybu a nízkoteplotní vrubovou houževnatostí dle Charpyho. Pro studium vlivu složení na mechanické vlastnosti bylo použito 5 různých vybraných vzorků houževnatého kopolymeru E/P s různým poměrem ethylenu a propylenu v kopolymerní fázi, které byly frakcionovány pomocí o-xylenové extrakce za účelem rozdělení materiálu na krystalickou část, složenou z krystalického E/P kopolymeru a PP, a amorfní část, tvořenou E/P kaučukem. Získané frakce i původní vzorky byly následně analyzovány výše uvedenými metodami.
Impact E/P copolymer is produced using the gas-phase polymerization, which is catalysed by Ziegler-Natta catalyst. This material, which has excellent mechanical properties, is used in many industries, for example in automotive industry to produce bumpers or instrument panels. Its properties depend on chemical structure, which was analysed using DSC, SSA, 13C NMR, ATREF and FTIR. The results were compared with the mechanical properties of the samples – flexural modulus and low-temperature Charpy impact strength. 5 different samples were used for studies, the chosen samples contain different ratio between ethylene and propylene in their copolymer phase. The samples were fractionated using o-xylene extraction to divide the material into crystalline part, composed of crystalline E/P copolymer and PP, and into amorphous phase, formed by E/P rubber. The obtained fractions and the original samples were subsequently analysed using above-mentioned methods.
Description
Citation
DOSTÁLOVÁ, D. Vliv složení E/P kopolymeru na vlastnosti impakt kopolymeru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Uchazečka prezentovala výsledky své bakalářské práce relativně dobře, vykázala slušné znalosti řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO