Možnosti snížení nákladů za energie pro RD

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zaobírá možnostmi snížení nákladů za energie typického rodinného domu nacházejícího se v Brně. V úvodní části je detailní výpočet tepelných ztrát dané budovy s uvažováním tepelných zisků a následné vyčíslení nákladů za vytápění, ohřev teplé vody a celkové roční náklady. V dalších částech je uveden konkrétní výpočet ekonomičnosti pro dané dílčí postupy plánovaných realizací vedoucí k snížení nákladů za vytápění (výměna oken, dveří, zateplení fasády a podlahy stropu). Dále byl proveden výpočet pro změnu způsobu vytápění a porovnání se stávajícím kotlem. A možné snížení potřebné energie při použití energie ze Slunce. V předposlední části jsou stručně uvedeny možnosti na co získat dotaci z dotačního programu: „nová zelená úsporám“ a snížit tak návratnost počáteční investice. Na závěr jsou uvedeny komplexní návrhy různých variant výměny kotle se zateplením, výměnou oken a dveří a následné vyhodnocení nejvhodnější varianty při investici 350 000 Kč.
Thesis deals with the possibility of reducing the energy costs of a typical family house located in Brno. In the first part is a detailed calculation of heat loss of the building, considering heat gain and subsequent quantification of costs for heating, hot water and total annual costs. In other sections provide specific calculation of the economics for the partial implementations of planned procedures leading to a reduction in heating costs (replacing windows, doors, facades and floor ceiling). A calculation for changing the heating method and compared to the existing boiler. A possible reduction in the energy required when using energy from the Sun. In the penultimate section briefly review the options for what you get a subsidy from the grant program "New Green Savings Programme" and reduce the initial investment. Finally the comprehensive proposals of different options exchanges boiler insulation, replacing windows and doors, and the subsequent evaluation of the best solution when investing 350 000 CZK.
Description
Citation
PALKOVIČ, P. Možnosti snížení nákladů za energie pro RD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš John (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Jaroslav Sláma (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO