Zvýrazňování degradované řeči pomocí odstranění disonantních složek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce si klade za cíl odstranit rušivé vlivy z řečového signálu a tím zvýšit srozumitelnost, kvalitu degradovaného signálu a odstup od šumu. Nejčastější typy rušení mohou být hluk ulice, vítr přicházející na mikrofon, cizí rozhovory na pozadí nebo puštěná hudba. Metoda popsaná v téhle práci filtruje frekvenční pásma signálu, která jsou vzhledem k základnímu tónu řeči disonantní. Konkrétně pro referenční tón C to jsou tóny F#, B a C#.
This work is supposed to remove interferences from speech signal and so increase its clarity, quality of degraded signal and signal-to-noise ratio. The most common sources of interference could be street noise, wind coming on a microfon, speech on the background or music.The metod described in this work remove frequence bands of a signal, which in relation to the fundamental frequency of a speech are disonant. Be specific, to reference tone C there are F#, B a C# tones.
Description
Citation
STUDENÝ, R. Zvýrazňování degradované řeči pomocí odstranění disonantních složek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Proc jste pri odhadu základního tónu nepoužil po segmentaci signálu váhování Hammingovým oknem? Znovu vysvetlete metodu odhadu základního tónu, která je založená na mapování spektrogramu. Použijte vlastní obrázky. Jakým způsobem probýhaly testy kvality?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO