Vázané modelování asynchronního motoru metodou fyzikálního modelování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vzájemnou interakcí jednotlivých fyzikálních dějů v asynchronním motoru. První část práce je věnována výpočtu elektrických poměrů v asynchronním motoru. Na základě náhradního zapojení ve tvaru Gamma-článku jsou odvozeny vztahy pro výpočet velikostí jednotlivých proudů, výkonů a ztrát v asynchronním motoru. Druhá část práce popisuje výpočet elektromagnetického obvodu a výpočet ztrát v železe. Následně je vytvořena první část výsledného vázaného modelu, respektující vzájemnou interakci elektrických a elektromagnetických poměrů v asynchronním motoru. Pomocí takto vytvořeného modelu je možné sledovat například změnu sycení magnetického obvodu v závislosti na zatížení stroje. V modelu je použit netradiční způsob výpočtu hlavní indukčnosti a odporu charakterizující ztráty v železe. Další část práce je věnována výpočtu oteplení stroje s použitím tepelné sítě. V poslední části je sestaven kompletní vázaný model vyjadřující vzájemnou interakci elektrických, elektromagnetických a tepelných poměrů v asynchronním motoru.
This paper deals with interaction of different physical phenomena in asynchronous motor. The first part of this work is devoted to computing of electrical ratios in asynchronous motor. By using the equivalent circuit in the shape of Gamma-circuit the equation for computing of currents, performances and losses of asynchronous motor are derived. The second part describes calculating of electromagnetic circuit and iron-core losses. In the next part there is the first part of associated model created which respects electric and electromagnetic ratios in the asynchronous motor. This model can be used for example to pursuance of variation of flux density caused by resizing load. In this model the unconventional way of computing the magnetizating inductance and resistance coresponding to iron-core losses is used. The next part deals with calculation of machine warming using the thermal network. In the last part there is a complete coupled model assembed which respects the interaction of electrical, electromagnetical and thermal ratios of induction machine.
Description
Citation
TOMAN, M. Vázané modelování asynchronního motoru metodou fyzikálního modelování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student v presentaci představil odborné komisi svou diplomovou práci. Po presentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a student odpověděl postupně na všechny položené dotazy oponenta a posléze i ostatních členů komise. Komise hodnotila odpovědi jako výborné a celé jeho vystoupení ve vztahu k diplomové práci stejně jako celou práci jako výborné. Komise kladně hodnotila způsob zpracování celé práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO