Identifikace DNA rostlinných a živočišných druhů v potravinách použitím polymerázové řetězové reakce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Na tři potravinové alergeny rostlinného původu – soju, pistácie a mandle – jsme vyvíjeli metody na jejich detekování v potravinách. Na detekci sóje (Glycine max) v potravinách jsme použili real-time PCR orientovanou na gen lec kódující lektin specifický pro sóju. Na tuto cílovou sekvenci byl orientovaný PCR systém s primery Le2F a Le2R a se sondou Le2P typu Taqman. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (2,75 pg) a praktický detekční limit (0,02 %). Celý navržený systém pak byl kvantifikován. Na detekci pisácií (Pistacia) byla použita real-time PCR založená na primerech a sondě orientované na gen COR kódující dehidrin. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (3,5 pg) a praktický detekční limit (0,002 %). Na detekci mandlí (Amygdalus) se nepodařilo vyvinout žadný systém, který by 100 % splňoval všechny kvalitativní parametry.
We were developing detection methods for three food allergens of plant origin. We used real-time PCR for soy detection in food oriented on gene lec, that is coding lektine specific for soy. On this target sequence were oriented PCR system with primers Le2F and Le2R and TaqMan probe Le2P. Detection limit (2,75 pg), practical detection limit (0,02 %), inclusivity and exclusivity were determined. Whole system were quantified. Real-time PCR for pistachio detection were based on primers and probe for gene COR. Detection limit (3,5 pg), practical detection limit (0,002 %), inclusivity and exclusivity were determined. For almond detection we were not succeed system, that fulfil all qualitative parametres.
Description
Citation
ŠMÍD, J. Identifikace DNA rostlinných a živočišných druhů v potravinách použitím polymerázové řetězové reakce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) RNDr. Petr Hanák, Ph.D., oponent (člen) prof. Ing. Josef Timko, DrSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2015-12-09
Defence
Předsedkyně komise představila doktoranda, Ing. Jiřího Šmíd má články ve dvou odborných časopisech a dále konferenční příspěvky, účastnil se také 4 konferencí v České republice a na Slovensku. Obhajobě předcházel seminář s kladným výsledkem. Následovala powerpointová prezentace, v níž doktorand shrnul podstatné výsledky své práce. Oba oponenti doporučovali práci k obhajobě a položili řadu dotazů. V
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO