Změny fyzikálních vlastností podpovrchových vrstev půdy v závislosti na technologii zpracování půdy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Pro správný průběh půdních procesů, růst a vývoj rostlin je nezbytné zpracování půdy. Zpravidla rozlišujeme dvě technologie, kterými se tyto úpravy provádí. Jsou jimi klasická, která využívá orbu a minimalizační, kde je orba vyloučena. Cílem této bakalářské práce je zjištění dopadů těchto technologií na vybrané fyzikální vlastnosti půdy, tj. objemovou hmotnost, pórovitost, momentální obsah vody a vzduchu v půdě. K vyhodnocení byly použity půdní vzorky odebrané do Kopeckého válečků (V = 100 cm3) z kopaných sond vždy v hloubkách 0,1; 0,2 a 0,3 m. Odběry byly prováděny vždy ve dvou opakováních v měsíci červenci. Toto období se označuje jako kritické z důvodu vyššího zhutnění půdy (pojezdy mechanizace, kořenový systémem rostlin a srážkové úhrny). Experimentální výzkum probíhal v letech 2008 – 2011 v lokalitě Bohaté Málkovice.
For the correct course of soil processes, plant growth and development is necessary the tillage of soil. Usually we choose between two technologies, that those adjustments are cariied out by. Both are conventional tillage, which uses plowing and minimization tillage, wherein is excluded plowing. Objective of this work is to determine the impact of these tillage treatments on selected physical properties of soil, i. e reduced bulk density of the soil, porosity, momentary contents of water and air in the soil. Soil samples were collected by Kopecky rollers (V = 100 cm3) taken from depths of 0,1; 0,2 and 0,3 m that were used to evaluate. Two samples were collected each July. This period is referred as a critical due to higher soil compaction (movement of mechanization, root system of plants and rainfall totals). Experimental research was conducted in years 2008 – 2011 in the village Bohaté Málkovice.
Description
Citation
BAŽANTOVÁ, A. Změny fyzikálních vlastností podpovrchových vrstev půdy v závislosti na technologii zpracování půdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO