Vyhodnocení vlivu uspořádání krajiny na erozní a odtokové poměry povodí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaký vliv měly změny krajiny, a jejího využívání na erozi v povodí. V tomto případě je hodnoceno katastrální území Kamence u Poličky. Změny kultur a uspořádání polností jsou vyhodnoceny z roku 1954, kdy na sledovaném území nebylo zemědělské družstvo, a pozemky nebyly sjednoceny ve velké celky. Dále v roce 2015, kdy jsou změny ve využití krajiny značné, a pohled do budoucna. Využívání těžké mechanizace a špatné obdělávání půdy vede k jejímu zhutnění a tím ke zhoršení K faktoru. K vyhodnocení ztrát půdy jsem použila metodu USLE s pomocí programu ArcGIS.
The aim of this Thesis is to determine the impact of landscape change and erosion in given watershed. This case is evaluating Kamenec cadastral area. Changes in crops and spatial distribution of the fields are evaluated first in 1954, when the monitored area was without agricultural cooperative farms and land was used in a smal land parcels. This was compared to the evaluation in 2015 when land was part of agricultural cooperatives and was used in large units. The changes in landscape and its use were imense. Land exploatation, heavy machinery and non conservation cultivation led to its soil compaction and deterioration of the K factor.To evaluate soil losses I used a method USLE and program ArcGIS
Description
Citation
ŠVANDOVÁ, T. Vyhodnocení vlivu uspořádání krajiny na erozní a odtokové poměry povodí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO