Open source pobočková ústředna FreeSWITCH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnost použití alternativní softwarové ústředny FreeSWITCH. V praxi je ověřena možnost a náročnost instalace, včetně rozšiřujících karet, na jednu z nejrozšířenějších distribucí Linuxu, na Ubuntu. Instalace je popsána tak, aby při dodržení postupu krok za krokem byla na konci konfigurace funkční ústředna se zabezpečenou komunikací pomocí SIP protokolu, s možností směrování na analogový telefon a do primárního okruhu E1. Důraz je kladen na zabezpečení komunikace proti odposlechu na trase. Dále obsahuje srovnání jejich možností s nejrozšířenější softwarovou ústřednou Asterisk. Obsahuje také stručnou historii a rozdělení ústředen a přenosových systémů do generací. Závěrem práce jsou navrhnuty 2 laboratorní úlohy zaměřené na konfiguraci SIP protokolu ústředny a použití bezpečných protokolů během komunikace.
This bachelor thesis focuses on the possibilities of using alternative soft-switch FreeSWITCH. It is verified the possibilities and difficulties of the installation (including expansion cards) onto the most popular Linux distribution, Ubuntu, in practice. The installation is described in such a way that we can get a functional PBX with secure communication using the SIP protocol, the routing of the analog phone and the primary circuit E1, if the procedure is followed. Emphasis is placed on communication security against eavesdropping on the route. It also contains a comparison of their options with the most Asterisk PBX software. It also includes a brief history and division of telephone exchange and transmission systems into generations. Finally there are two laboratory tasks designed to focus on the configuration of the SIP protocol PBX and the use of secure protocols during communication.
Description
Citation
HYNEK, L. Open source pobočková ústředna FreeSWITCH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Michal Trzos, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO