Nabíječka NiCd, NiMH a Li-ion akumulátorů napájená a řízená pomocí USB

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá rozborem a nabíjení baterií typu NiCd, NiMH, Li-lon pomocí mikrokontroleru z řady ATMEL AVR ovládaného a napájeného z PC pomocí USB. Část je věnována charakteristice USB rozhraní a jeho možnostem softwarové enumerace do mikrokontroleru AVR. Obsahuje také základní charakteristiky nabíjených baterií včetně známých metod nabíjení. Druhá polovina práce potom obsahuje kompletní návrh a realizaci nabíječy akumulátorů, která se skládá z elektronické části, porgramu pro mikrokontrolér ATMEGA168 a programu pro PC. Uvádí obvodové schéma nabíječky a vývojové diagramy hlavních funkcí programu. Výsledkem práce je funkční vzorek nabíječky akumulátorů výše uvedených typů. Přílohy obsahují návrh DPS, kompletní obvodé schéma a nabijecí a vybijecí chrakteristiky článků. Obsahem práce je také příloha uvedená optickém disku. Zde se jedná havně o programy pro mikrokontrolér a PC. Jsou zde uvedeny také jednotlive projekty pro AVR studio, Borland Builder C++ a Eagle, pomocí ketých byla vytvořena nabíječka.
Deals with analysis and battery charging NiCd, NiMH, Li-Ion through a series of microcontroller from Atmel AVR controlled and powered from a PC via USB. Part is devoted to the characteristics of the USB interface and software capabilities to the enumeration AVR microcontroller. It also contains the basic characteristics of charged batteries, including the known methods of charging. The second half of the tehesis then provides a complete design and implementation of battery chargers, which consists of electronic parts, ATMEGA168 microcontroller program and the program for the PC. Presents circuit diagram of the charger and flowcharts of the main features of the program. The result of this thesis is functional battery charger above types. Attachments include a proposal DPS, a full circuit diagram and the charge and discharge characteristics of cells. The thesis is also referred to annex to the optical disk. Here it is mainly programs for microcontroller and PC. They are listed here as well as individual projects for AVR Studio, Borland Builder C + + and Eagle, which was created by chargers.
Description
Citation
NOSEK, P. Nabíječka NiCd, NiMH a Li-ion akumulátorů napájená a řízená pomocí USB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vondra, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Zhodnoťte rozdíly a technické použití článků Li-Ion a Li-Pol. Vysvětlete co v případě realizované nabíječky značí SW enumerace, co to znamená? Popište tvrzení stran zajištění "dodržení paradigmatu požadavek/data/stav", str. 17. Jak zajišťujete soft-start? Zapojil jste nějakou tepelnou ochranu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO