Stanovení vybraných xenobiotik v bioindikátorech rostlinného původu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Monitoring životního prostředí je základním aspektem hodnocení stavu životního prostředí. Provádí se analýzy vody, vzduchu, půdy a bioindikátorů. Tato práce se zaměřuje na vybrané bioindikátory rostlinného původu, jehličí borovice a smrku, a na stanovení zvolených xenobiotik, polybromovaných difenyletherů (PBDE), v nich. PBDE se používají jako retardéry hoření a díky svým vlastnostem a schopnosti bioakumulace se vyskytují ve všech složkách životního prostředí. V práci je popsána separace látek z matrice použitím různých extrakčních technik a finální analýza plynovou chromatografií. Experimentální část je zaměřena na úpravu vzorků, stanovení vybraných kongenerů PBDE a porovnání účinnosti použitých extrakčních metod.
Monitoring of environment is basic aspect of detection of environment state. It is practice by analysis of water, air, soil and bioindicators. This thesis is aimed at elected bioindicators of plant origin, needles of pine-tree and spruce, and at determination of chosen xenobiotic, polybrominated diphenyl ethers (PBDE) in this bioindicators. PBDE are used as flame retardants and they are occurred in all components of environment, thanks to their properties and ability of bioaccumulation. In thesis is described separation of substances from sample using different extraction techniques and final gas chromatography. Experimental part is aimed at sample preparation, determination of chosen congeners PBDE and comparison of effectivity of used extraction techniques.
Description
Citation
ČECHOVÁ, E. Stanovení vybraných xenobiotik v bioindikátorech rostlinného původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-25
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce, studentka se vyjádřila k připomínkám a dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO