Registrace obrazu pomocí metody Optical Flow

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Registrace medicínských obrazů je technika, která se rozvíjí ruku v ruce s novými hybridními diagnostickými zobrazovacími modalitami. V dnešní době je prováděna registrace jak monomodálních, tak multimodálních obrazových dat. První část této diplomové práce je zaměřena na problematiku registrace obrazů. Konkrétně na jejich transformace, interpolace, kriteriální funkce a optimalizace. V následující části je představena realizovaná metoda Optical Flow a použitý algoritmus „Demon“ pro registraci obrazů. Dále se práce zaměřuje na prezentaci výsledného programu a realizovaného GUI. V poslední části diplomové práce je testována funkčnost navrženého programu na běžných obrazech i reálných CT snímcích.
Registration of medical images is technique, which is developing with new hybrid diagnostic imaging systems. Nowadays is a trend in image registration focused on monomodality and multimodality images registration. The first part of this master’s thesis is intent on present basic information about image registration. Concretely is intending on image transformation, interpolation, criteria function and at optimalization. Further part present realized Optical Flow technique and used “Demon” algorithm for image registration. The next part is focused on presentation of program solution and GUI. In the last section of this master’s thesis is verifying of created program on usual images and real CT images.
Description
Citation
BISTRÝ, J. Registrace obrazu pomocí metody Optical Flow [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (místopředseda) prof. MUDr.Ing. Petr Hluštík, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) MUDr. Lenka Forýtková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Otázka oponenta: Student odpověděl na otázku prof. Provazníka a prokázal vhodnost použitého druhu interpolace. Diskuze: Na otázku Ing. Starčíka (jaký typ distorze uvažujete a jaká je vhodnost v aplikaci s obecnými daty). Student s přehledem odpověděl na položenou otázku. Ing. Starčuk se dále tázal na parametry vstupních dat a souvislost délky výpočtu s výkonem použitého stanice. Prof. Jan položil otázku ohledně nepřesnosti s lícováním obrazů. Tázal se na požadavky (vzájemné), které musí mít vstupní obrazy. Dr. Vondra: Jak ovlivňuje hodnota parametru alfa šum v obraze? Čím je způsoben šum v prezentovaném obraze? Student uspokojivě odpověděl na položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO