Identifikace baktérií mléčného kvašení v probiotických preparátech (tabletách) s využitím amplifikačních metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Laktobacily hrají důležitou roli ve fermentačních procesech již po tisíciletí. Byly prostudovány jejich probiotické vlastnosti a dnes jsou používány při výrobě fermentovaných potravinových výrobků a doplňků stravy včetně farmakologických preparátů. V této práci byla pozornost zaměřena na zástupce rodu Lactobacillus v probiotických preparátech (tabletách). Pro identifikaci laktobacilů v sedmi probiotických preparátech byla použita metoda polymerázové řetězové reakce (PCR), založené na amplifikaci sekvence DNA. Jako DNA matrice byla do PCR směsí použita celková DNA izolovaná z tablet pomocí magnetických nosičů (P(HEMA-co¬-GMA) pokrytých karboxylovými skupinami. Rodově specifické produkty (250 bp) byly detekovány pomocí gelové elektroforézy na agaróse. Přítomnost DNA rodu Lactobacillus byla prokázána ve všech výrobcích kromě jednoho. Na etiketě tohoto výrobku byla uvedena pouze přítomnost probiotických bakterií. Pravděpodobně se jednalo o zástupce jiného rodu než Lactobacillus.
Lactobacillus have been playing a crucial role in the fermentation processes for millenia. Their probiotic effects have been studied deeply and nowadays they are used in the production of fermented products and food adjunkt including probiotic preparations. This thesis was focused on bakteria of genus Lactobacillus in probiotic preparations (tablets). Polymerase chain reaction method (PCR) based on amplification of DNA was used to identify lactobacillus in seven probiotic preparations. As DNA matrices whole DNA recovered from tablets with the help of magnetic microparticles (P(HEMA-co¬-GMA) coated by carboxylic groups was used into a PCR mixture. Genus specific PCR products (250 bp) were detected with the help of gel electrophoresis on agaróse. DNA of genus Lactobacillus was proved in all but one product. In this product only probiotic bacteria were declared presence without family identification was proved. It contained different bakteria then bakteria of Genus Lactobacillus probably.
Description
Citation
BALOGOVÁ, P. Identifikace baktérií mléčného kvašení v probiotických preparátech (tabletách) s využitím amplifikačních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-26
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Potáček: Magnetické nosiče - jaká je jejich kapacita a jedná se o komerční materiál?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO