Energetická náročnost IPv6 v bezdrátových senzorových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá bezdrátovými senzorovými sítěmi z pohledu energetické náročnosti IPv6. Obsahuje popis bezdrátových senzorových sítí, rozbor senzorového uzlu a protokolu 6LoWPAN a IPv6. Další část se zaměřuje na adaptační vrstvu 6LoWPAN a nástroje, které používá k minimalizaci přenosové jednotky a tedy i ke snížení energetické náročnosti. V práci je popsána problematika spotřeby energie v bezdrátových senzorových sítích a její možné řešení na úrovni fyzické a linkové vrstvy. Jsou zde podrobně rozebrány možnosti režimu spánku a jednotlivé protokoly MAC vrstvy. Následuje charakteristika měření spotřeby senzorového uzlu a vlastní návrh na zlepšení měřící metody.
This bachelor's thesis deals with wireless sensor networks in terms of energy performance of IPv6. It contains a description of wireless sensor networks, sensor node analysis and 6LoWPAN and IPv6 protocols. The another part of the thesis is focused on adaptation layer 6LoWPAN and tools, which used to minimize the transmission unit, and thus to reduce energy consumption. Problems of energy consumption in wireless sensor networks is discribed in the thesis and its possible solutions at the physical and link layers. There are analyzed in detail possibilities of sleep mode and various MAC layer protocols are analyzed in detail. The measuremenr overview of the sensor node and own proposal to improve the measurement method are discribed following in the thesis.
Description
Citation
KLADIVA, R. Energetická náročnost IPv6 v bezdrátových senzorových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Sýkora (člen) Ing. Vít Daněček (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Porovnejte energetickou náročností protokolu Zigbee a protokolu 6lowPAN. Představte si bezdrátovou senzorovou síť na jednom patře Ústavu telekomunikací, která monitoruje např. osvětlení patra. V čem spatřujete výhodu pokud do této sítě implementujete protokol IPv6. Odpověď, že lze použít pro komunikaci protokol IP nepovažuji za dostatečnou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO