Bariérové polymerní vrstvy pro ochranu inkjetových tisků

Abstract
Práce podává přehled o dostupných a využívaných metodách, normách pro testování a hodnocení světlostálosti barevných fotografií a tisků. Bylo provedeno porovnání jednotlivých platných norem a návrhů na hodnocení. Tato práce pojednává o ochraně inkjetových tisků pomocí lakování. Byl připraven lak kompatibilní s fotografickými médii. Připravená kompozice byla obohacena o UV absorbéry EVERSORB ve dvou koncentracích. Pro srovnání byly také testovány tři druhy komerčních ochranných fotografických laků. Výtisky se třemi barvivovými inkousty opatřené lakovou vrstvou, byly vystaveny jak urychlenému světelnému stárnutí v xenonové testovací komoře, tak urychlenému stárnutí v ozonové testovací komoře. Na základě měřených odrazových spekter byl vypočítaný objem barvového gamutu pomocí softwaru Volga. Byl sledován úbytek gamutů v průběhu světelného stárnutí i při expozici ozonem. Stárnutí vzorků probíhalo do ukončení testu, nebo do dosažení kritéria 30% úbytku objemu barvového gamutu. Také bylo pozorováno selhání recipročního zákona, které ukazuje na jistou nepřesnost při předpovědi dlouhé životnosti vzorků. Pomocí změny barvového gamutu byla posuzována ochrana připraveného laku před UV záření a ozonem. Studované vrstvy laků byly dále charakterizovány na prostupnost kyslíku a vodní páry.
This paper gives a brief overview on the published and accepted standards and methods for colour photography and print lightfastness measuring and evaluating. A comparison of selected valid standards and evaluation suggestions has been made. The aim of this work was to protect inkjet prints by varnishing. Varnish compatible with photographic media was prepared. Composition was enriched by EVERSORB UV absorber addition in two concentrations. For comparison also three commercial varnishes were also used. Prints made with three types of dye-based ink sets proofed with varnish layer were exposed to accelerated lightfastness test in xenon test chamber as well as to accelerated gasfading test in ozone test chamber. Print gamut volume was calculated using measured reflectance spectra and VolGa software. The change in gamut volume during ozone and light induced ageing was monitored until the endpoint criterion was reached or test ended. Test endpoint was set to be 30% of gamut volume loss. A reciprocity law failure was observed, which indicates a lower credibility of long lifetime predictions. Gamut volume change was used to judge the effectiveness of UV and ozone protection provided by prepared composition. Gas transmission rate by carrier gas method and transmission of water vapour trough the studied varnish layers applied on calendered paper was determined.
Description
Citation
ŠTĚPÁNKOVÁ, E. Bariérové polymerní vrstvy pro ochranu inkjetových tisků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Fyzikální chemie
Comittee
prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (předseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) Dr. Ing. Michal Ďurovič, oponent (člen) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D., oponent (člen) doc. RNDr. Milan Mikula, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Marie Kaplanová, CSc. (člen) prof. RNDr. František Krčma, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-12-02
Defence
Předseda komise představil doktorandku a předal jí slovo. Ing. Štěpánková má publikace v impaktovaných časopisech, u několika z nich je prvním autorem. Řešila několik projektů a účastnila se konferencí - např. v Novém Sadu. Necelé 4 měsíce strávila na stáži v Nizozemí. V první části obhajoby představila doktorandka v rámci své powerpointové prezentace podstatné výsledky své dizertační práce. V druhé části obhajoby vyzval předseda komise oponenty k přečtení posudků, oba byly kladné a doporučovaly práci k obhajobě. V posudcích byla obsažena řada dotazů. Doktorandka na všechny dotazy odpověděla velmi uspokojivým způsobem. Rozproudila se diskuze, během níž pokládali dotazy i ostatní členové komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO