Shlukování slov podle významu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problémem sémantické podobnosti slov v angličtině. Čtenář je nejprve informován o teorii shlukování slov podle významu, poté jsou popsány některé metody a nástroje související s tématem. V praktické části navrhneme a implementujeme systém pro výpočet sémantické podobnosti slov využívající nástroj Word2Vec, konkrétně se zaměříme na biomedicínské texty z databáze MEDLINE. Na závěr práce budeme diskutovat dosažené výsledky a předložíme několik návrhů, jak systém vylepšit.
This thesis is focused on the problem of semantic similarity of words in English language. At first reader is informed about theory of word sense clustering, then there are described chosen methods and tools related to the topic. In the practical part we design and implement system for determining semantic similarity using Word2Vec tool, particularly we focus on biomedical texts of MEDLINE database. At the end of the thesis we discuss reached results and give some ideas to improve the system.
Description
Citation
JADRNÍČEK, Z. Shlukování slov podle významu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. William Steingartner, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " E ". Otázky u obhajoby: Proč jste při řešení úkolů ze Semevalu nepoužil lemmatizaci ani stemming? V kapitole 8.1 píšete, že vzhledem k počtu vytvořených modelů zde neuvádíte všechny výsledky, ale pouze výsledky pro tři vybrané modely. Můžete komisi ukázat kompletní výsledky pro všechny modely? V práci píšete, že Váš systém dosáhl úspěšnosti 93%. Můžete komisi objasnit, jak jste k tomuto číslu dospěl?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO