Mapování pohybu osob stacionární kamerou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je získat informace o pohybu osob ve scéně ze záznamu ze stacionární kamery. Byl navržen postup, jak detekovat výjimečné události ve scéně. Výjimečné události mohou být rychle se pohybující osoby nebo osoby pohybující se jinde, než všichni ostatní ve scéně. Pro sledování pohybu osob byly použity a testovány dva algoritmy - Optical flow a CAMSHIFT. Analýza výsledných pohybů je prováděna sledováním průběhu pohybu a jeho porovnáním s ostatními pohyby ve scéně. Výsledkem analýzy jsou detekované výjimečné pohyby ve videu. Rovněž jsou označený oblasti, kde se ve scéně vyskytuje pohyb, oblasti kde je pohyb nejčastější a je provedena analýza směrů pohybů. Hlavním výsledkem jsou extrahované části videa, kde nastal výjimečný pohyb.
The aim of this diploma thesis is to obtain information on the motion of people in a scene from the record of the stationary camera. The procedure to detect exceptional events in the scene was designed. Exceptional events can be fast-moving persons, or persons moving in di erent places than everyone else in the scene. To trace the motion of persons, two algorithms were applied and tested - Optical flow and CAMSHIFT. The analysis of the resulting motions is performed by monitoring the progress of motion, and its comparison with the other motions in the scene. The analysis result is represented by detected exceptional motions that can be found in the video. The areas where the motion occurs in the scene, and where the motion is the most common are also described together with the motion direction analysis. The exceptional motion parts extracted from the video represent the main result of the work.
Description
Citation
BARTL, V. Mapování pohybu osob stacionární kamerou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V popisu "anomálních trajektorií" v kapitole 3.3.4 používáte vzdálenost trajektorií jako indikátor "anomality". Nezvažoval jste využití HMM? Nezvažoval jste testování aplikace na nějaké vhodné "stadardní" datové sadě, kde by výsledky byly srovnatelné s publikovanými?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO