Panorama z Ptačí Perspektivy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření panoramatu z fotografií pořízených z náhodně pohybujícího se zařízení s operačním systémem Android. Toto zařízení je umístěné na létajícím aparátu (drak, heliový balón, dron, ...). Vzniklé fotografie snímají zemi z výšky, z ptačí perspektivy. Byla tedy vytvořená a otestovaná aplikace pro OS Android, která vytváří kolekci snímků a následně provádí algoritmus pro vytvoření panoramatu. Tento algoritmus určuje pomocí metody SURF deskriptory, které jsou filtrovány algoritmem RANSAC pro nalezení optimální homografie. Provádí se iterativně nad celou kolekcí pořízených fotografií. Obrazová data jsou zpracována pomocí knihovny OpenCV.
The goal of this paper is to create panorama from the collection of photographies, which are taken from randomly moving device with OS Android. The device is placed on flying vehicle (a kite, a helium balloon, a drone etc.). The photographies are taken from birds eye view. The Android application was created and tested. This application creates a collection of photographies and then runs an algorithm to create panorama. This algorithm specifies descriptors using SURF, which are filtered by RANSAC algorithm for finding the optimal homography.This algorithm is perfomed iteratively over the collection. The image data is processed using the OpenCV library.
Description
Citation
SOBOTKA, L. Panorama z Ptačí Perspektivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Pokusil jste se spojování snímků urychlit? Zhoršily by se výrazně výsledky například při použití menšího počtu keypointů? Plánujete aplikaci zveřejnit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO