Networking Subsystem Configuration Interface

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh síťové konfigurační knihovny s důrazem kladeným na přenositelnost mezi operačními systémy na bázi Linuxu a BSD a rozšiřitelnosti podpory knihovny. V druhé kapitole práce zkoumá dostupné konfigurační rozhraní obou operačních systémů. Detailně pak rozebírá vlastnosti rozhraní Netlink socketů, které je primárním konfiguračním rozhraním pro síťové prvky na Linuxu, a systémové volání ioctl, které má na Linuxu menší schopnosti, ale zato je primárně používané na BSD a jiných UNIX systémech. Jsou též zkoumané rozhraní pro konfiguraci rozdílných firewallů. V třetí kapitole je práce zameřená na konkrétní typy síťových zařízení, specifika jejich konfigurace a jejich návaznost na rozhraní jádra popsané v druhé kapitole. V čtvrté kapitole jsou formulovány požadavky na konfigurační knihovnu: jednoduchá rozšiřitelnost, přenositelnost na různé operační systémy, podpora sledování změn a událostí a rozšiřitelnost o různé typy uživatelských rozhraní. Na základě výzkumu z předcházejících dvou kapitol je přednesen návrh knihovny. Návrh definuje konfigurační rozhraní jako hierarchii abstraktních tříd, oddělených od implementace. To umožnuje mít současně několik implementací stejného konfiguračního rozhraní i v rámci jednoho operačního systému. Jako vstupní rozhraní knihovny je definovaná třída LibNCFG, která má na starosti tyto konfigurační objekty vytvořit namísto uživatele. Tímto je dosažená jednoduchá rozšiřitelnost knihovny o nové rozhraní operačních systémů i o podporu konfigurace nových síťových prvků. Podpora pro nové uživatelské rozhraní se dá implementovat jako nová služba, která zabaluje rozhraní knihovny a poskytuje jiná rozhraní. Pro podporu sledování změn poskytuje třída LibNCFG metody pro registraci zpětných volání pro definované události. Ve čtvrté kapitole práce detailně popisuje rozhraní třídy LibNCFG, modulu Common a tříd NetDevice, EthDevice a BondDevice, které definují konfigurační rozhraní příslušných typů síťových zařízení. Pro tyto třídy jsou implementované konkrétní třídy NetlinkNetDevice, NetlinkEthDevice a sysfsBondDevice a popsané jejich implementační detaily. V páté kapitole je popsaná ukázková aplikace, která byla implementovaná pro účely předvedení jednoduchosti použití konfigurační knihovny. Nakonec jsou v závěru shrnuté výsledky práce a je vedena diskuze o možných vylepšeních a o pokračování projektu.
The goal of this thesis is to design a network configuration library with regards to operating system portability and extendability of supported features. To achieve this portable design the thesis explores and analyses the currently available network configuration options of Linux and BSD based operating systems and commonly used network devices. It provides and indepth description of Netlink sockets on Linux as the primary network configuration interface, and ioctl system calls that are used on BSD systems. The gathered information is used to create a portable and extendable library design that separates the configuration interface from its implementation into a hierarchy of abstract classes. Furthermore the class LibNCFG is defined as the entry point of the library which handles object creation and destruction instead of the user. This design provides a high level of extendability and ease of use at the same time. The thesis also describes the chosen parts of the library that were implemented so far. The thesis also describes a simple application that was created to showcase the ease of use of the created library. In the end the library summarizes achieved results and discusses possible improvements and continuation of the project.
Description
Citation
LICHTNER, O. Networking Subsystem Configuration Interface [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. William Steingartner, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO