Podpora snapshotu a rollbacku pro konfigurační soubory v distribuci Fedora

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout a implementovat nástroje pro podporu snapshotu a rollbacku konfiguračních souborů na distribuci GNU/Linuxu. Sada nástrojů umožňuje pravidelné/automatické ukládání konfiguračních souborů do zvoleného umístění. Aktualizace záloh reagují na události na souboru sledováním změn pomocí podsystému jádra inotify. Nástroje umožňují návrat k libovolné vybrané záloze. Způsob aktualizace záloh je konfigurovatelný. Nástroj umožňuje porovnávat data z libovolných záloh, zobrazit rozdíly v konfiguracích a případně provést sloučení mezi aktuálními souboury a vybranou zálohou. Nástroje také umožňují porovnání jak konfigurace z jednoho klienta, tak i konfigurace klientů mezi sebou. Mezi klienty je zároveň možné zobrazit rozdíly a případně provést sloučení.
The purpose of this thesis is to design and implement tools for support of a snapshot and a rollback for configuration files on the GNU/Linux distribution. The set of the tools enables an automatic/periodical saving of the configuration files into the selected placement. The creation of backups reacts to file events by watching the changes with kernel subsystem inotify. Tools are enabling to return to the selected backup. The way of the backup actualization is configurable. This tool permits the data comparison from selected backups, to show the differences in configurations and eventually to manage a merge among actual and selected backup. Tools also allows a comparison of a configurations of one client or configurations among clients, and to display the mutual differences, eventually to manage their merge.
Description
Citation
JEŽEK, M. Podpora snapshotu a rollbacku pro konfigurační soubory v distribuci Fedora [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO