Implementace šifrovacích algoritmů v jazyku VHDL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací šifrovacích algoritmů AES a DES pro vestavěné systémy. Architektury jsou implementovány v jazyce VHDL a navrženy pro umístění do programovatelných logických polí FPGA. Výsledná řešení jsou určena pro obvody Xilinx Spartan 3. Obě architektury pracují v režimu ECB (Electronic Codebook) s použitím vyrovnávacích pamětí. Maximální propustnost navržené architektury DES je 370 Mb/s při pracovní frekvenci 104 MHz. Pro šifrování algoritmem AES je propustnost na maximální frekvenci 118 MHz až 228 Mb/s. Při porovnání se softwarovými implementacemi, určenými pro vestavěné systémy, dosáhly obě architektury podstatně vyšších propustností.
This thesis deals with design and implementation of AES and DES encryption architectures for embedded systems. Architectures are implemented in VHDL language and design for FPGA technology. The proposed implementations are mapped on the Xilinx Spartan 3 technology. Both architectures are applied in simple ECB (Electronic Codebook) scheme with cache memories. A maximum throughput of design DES architecture 370 Mbps is achived with clock frequency of 104 MHz. The throughput of AES architecture at the maximum clock frequency of 118 MHz is 228 Mbps. Compared to software implementations for embedded systems, we achieve significantly higher throughput for both architectures.
Description
Citation
KOŽENÝ, P. Implementace šifrovacích algoritmů v jazyku VHDL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO