Detekce kompletnosti instrukční sady pro generování univerzálního překladače jazyka C

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou detekce kompletnosti popisu instrukční sady mikroprocesoru pro překladač LLVM, neboli schopností překladače vygenerovat cílový program pro každý validní zdrojový program v příslušném vyšším programovacím jazyce. Na základech teorie regulárních stromových gramatik a několika vědeckých prací, které se touto problematikou též zabývají, je navržen a implementován formální prostředek pro ověření inkluze dvou gramatik. Dále je navržen způsob automatické extrakce obou gramatik z popisu instrukční sady, v důsledku čehož je tento prostředek možné použít pro ověření kompletnosti výběru instrukcí. V kombinaci s ověřením kompletnosti tzv. procesu legalizace překladače LLVM, který výběr instrukcí předchází, by mělo být proveditelné ověření kompletnosti většiny části překladače závislých na popisu cílové architektury.
This thesis concerns the issue of completness detection of instruction set description for the LLVM compiler, or the ability of a compiler to generate target program for every valid source program in the appropriate high-level programming language. On the basis of regular tree grammar theory and several scietific theses that also concern this issue, formal tool for inclusion checking of two grammars. Furthermore a method for automatic extraction of the two grammars from the instruction set description has been devised, as a result of which the tool can be used for checking completeness of instruction selection. In combination with checking completeness of the legalization process of the LLVM compiler, which preceeds the instruction selection, it should be feaseable to check completeness of most compiler parts dependent on the target architecture.
Description
Citation
NAGY, M. Detekce kompletnosti instrukční sady pro generování univerzálního překladače jazyka C [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Elena Gramatová, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO