Automatické shlukování regulárních výrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce pojednává o detekci útoků na počítačové síti pomocí IDS systémů. IDS obsahují pravidla pro detekci ve formě regulárních výrazů, které jsou při detekci reprezentovány pomocí konečných automatů. Je vysvětlena náročnost této detekce pomocí nedeterministických a deterministických konečných automatů. Tuto náročnost je možné redukovat pomocí shlukování regulárních výrazů. Je uvedem shlukovací algoritmus a možné přístupy jak tento algoritmus vylepšit a zrychlit. Jedním z přístupů je genetický algoritmus, který dokáže pracovat v reálném čase. Nakonec je popsán přítup pomocí algoritmu Random Search. Na~závěr jsou prezentovány výsledky experimentů s těmito přístupy a jsou porovnány mezi sebou.
This project is about security of computer networks using Intrusion Detection Systems. IDS contain rules for detection expressed with regular expressions, which are for detection represented by finite-state automata. The complexity of this detection with non-deterministic and deterministic finite-state automata is explained. This complexity can be reduced with help of regular expressions grouping. Grouping algorithm and approaches for speedup and improvement are introduced. One of the approches is Genetic algorithm, which can work real-time. Finally Random search algorithm for grouping of regular expressions is presented. Experiment results with these approches are shown and compared between each other.
Description
Citation
STANEK, T. Automatické shlukování regulárních výrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Zdeněk Havlice, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Můžete prosím stručně porovnat vámi navržený přístup označený v práci jako Random Search s horolezeckým algoritmem? Uvažoval jste o změně fitnes funkce nebo o použití nějaké heuristiky, která by zajistila lepší konvergenci genetického algoritmu pro hledání shluků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO