Noční obloha na mobilním zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Menlo} Práce se zabývá návrhem a implementací aplikace, která umožňuje co nejsnadnější a nejintuitivnější pozorování noční oblohy za použití konceptu rozšířené reality. Na základě stručného popisu nejrozšířenějších mobilních operačních systémů byl vybrán iOS jako implementační platforma. Jsou popsány metody pro výpočet polohy nebeských těles, ke kterým jsou zapotřebí data z GPS modulu, magnetometru a tříosého akcelerometru. Vykreslování hvězd, planet a dalších objektů probíhá za pomoci stereografické projekce. Aplikace je ovládána natočením přístroje požadovaným směrem, přičemž jsou na displej přístroje vykreslena nebeská tělesa, která pozorovatel sleduje. Aplikaci je možné využít pro rychlou navigaci na noční obloze během amatérských astronomických pozorování nebo pro výukové účely.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Menlo} This thesis describes concept and implementation of the application designed to observate the night sky in the simple and intuitive way using the concept of augmented reality. Based on the brief specification of the most widespread mobile operation systems, the iOS system was chosen as the implementation platform. The thesis describes methods to calculate the position of celestial objects based on the data gathered from GPS module, magnetometer and accelerometer. Stars, planets and other objects are rendered by the stereographic projection. The user can see celestial objects trough the mobile device display and control the direction of the view by positioning and turning the device. The application could be used for quick orientation in night sky during astronomical observation or educational purposes.
Description
Citation
PLEŠEK, J. Noční obloha na mobilním zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké jsou výhody prezentované aplikace ve srovnání s trhem? V čem si myslíte, že jste lepší? Jaká je správná vzdálenost držení iPhonu, aby projekce odpovídala skutečnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO