Transformace webových aplikací na webové služby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V současně době se web ubírá směrem k možnosti automatizovat chování uživatelů webových aplikací. Přidání sémantiky a vytvoření rozhraní webové služby jsou hlavní cesty ke splnění tohoto uživatelského komfortu. Tato cesta, nicméně také přináší komplikace jako je složitější publikování a implementace dokumentů na webu. Webové služby mohou propojovat velmi různorodé systémy, protože jsou založeny na jazyku XML, což je neutrální půda, na které se všechny programovací jazyky mohou střetnout beze ztráty nezávislosti na platformě. Automatická transformace webových aplikací na webové služby by mohla být podstatně efektivnější než vytvářet webovou službu jako novou aplikaci. Tento krok je ovšem pro některé aplikace bez znalosti vnitřní struktury téměř nereálný. Transformaci bude ve většině případů možné provést jen poloautomaticky za přispění lidského rozhodnutí.
Present web is aiming to the possibility of automatization of user behavior on web applications. Adding of semantics and creation of web service interface are the main approaches for accomplishment of this user comfort. Nevertheless, this direction brings some problems which can make more difficult publishing and implementation of web documents. Web services can connect heterogeneous systems, because they are based on XML markup language that is a place where all applications can meet without lost of platform independence. The automatic transformation of a web application into a web service could be considerably more effective than to create a web service from the beginning. However, this step is for some applications almost unreal without knowledge of their inner structure. In most cases, the transformation will be done semiautomatically with help of human decisions.
Description
Citation
ZÁMEČNÍK, M. Transformace webových aplikací na webové služby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2008-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO