Generátor syntetické datové sady pro dopravní analýzu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a vývojem nástrojů na generování syntetické datové sady pro potřeby dopravní analýzy. První část obsahuje stručné uvedení do problematiky detekce automobilů a renderovacích metod. Pro generování přizpůsobitelné sady statických trénovacích obrázků a syntetického videa z jediné fotografie je použit Blender a sada skriptů. Je dbáno na co nejrealističtější výstup vhodný pro další zpracování na účely analýzy dopravy, produkovaná data jsou bohatě automaticky anotována. Dosažené výsledky jsou otestované na detektoru vozidel nad reálnými testovacími daty a úspěšností detekce porážejí reálné trénovací datasety. Vyhodnocena je také výpočetní náročnost nástrojů. Závěr obsahuje shrnutí přínosu práce a výčet možných rozšíření do budoucna.
This Master's thesis deals with the design and development of tools for generating a synthetic dataset for traffic analysis purposes. The first part contains a brief introduction to the vehicle detection and rendering methods. Blender and the set of scripts are used to create highly customizable training images dataset and synthetic videos from a single photograph. Great care is taken to create very realistic output, that is suitable for further processing in field of traffic analysis. Produced images and videos are automatically richly annotated. Achieved results are tested by training a sample car detector and evaluated with real life testing data. Synthetic dataset outperforms real training datasets in this comparison of the detection rate. Computational demands of the tools are evaluated as well. The final part sums up the contribution of this thesis and outlines some extensions of the tools for the future.
Description
Citation
ŠLOSÁR, P. Generátor syntetické datové sady pro dopravní analýzu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Valentino Vranić, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V závere spomínate, že ďalším krokom by bolo pridanie svetiel.  Ak je vozovka mokrá, odrážajú sa v nej svetlá áut. Išiel by tento jav simulovať? Ak áno, ako?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO