Optimalizační úlohy na bázi částicových hejn (PSO)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá optimalizací na bázi částicových hejn. V teoretické části je nejprve stručně popsána problematika optimalizace. Poté se značná část věnuje celkovému popisu optimalizačního algoritmu na bázi částicových hejn (PSO). Jsou popsány jeho princip, chování, parametry, struktura a modifikace. Následuje rešerše variant PSO, včetně hybridizací PSO. V praktické části práce jsou nejprve blíže rozebrány dynamické problémy. Poté je popsán nově navržený algoritmus pro dynamické problémy AHPSO (z čeho vychází, čím byl inspirován a jaké prvky používá a proč). Algoritmus je spuštěn na sadě úloh (Moving peaks benchmark) a porovnán s dosud nejlepšími veřejně dostupnými algoritmy variant PSO na dynamické problémy.
This work deals with particle swarm optimization. The theoretic part briefly describes the problem of optimization. The considerable part focuses on the overall description of particle swarm optimization (PSO). The principle, behavior, parameters, structure and modifications of PSO are described. The next part of the work is a recherché of variants of PSO, including hybridizations of PSO. In practical part the dynamic problems are analyzed and new designed algorithm for dynamic problems AHPSO is described (what it is based on, what was inspired, what elements are used and why). Algorithm is executed on the set of tasks (Moving peaks benchmark) and compared with the best publicly available variants of algorithm PSO on dynamic problems so far.
Description
Citation
NĚMEČEK, P. Optimalizační úlohy na bázi částicových hejn (PSO) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B". Otázky u obhajoby: Stanovení frekvence změn na základě počtu evaluací značně penalizuje pokročilé a více rojové techniky, kdy se vzrůstajícím počtem rojů klesá počet generací které se stihnou provést. Roje tedy nestihnou konvergovat. Nebylo by pro experimentální ověření účinnosti některých úprav vhodnější měnit účelovou funkci po fixní počtu generací na místo evaluací? V kapitole 7 je několik tabulek, jenž srovnávají kvalitu různých algoritmů. Pocházejí tyto výsledky z vašich měření nebo byla data převzata z literatury? Jaké bylo nastavení parametrů pro jednotlivé metody? Uvažoval jste i jiné metriky pro porovnání jednotlivých algoritmů, např. počet evaluací za sekundu, průměrný počet obsazených extrémů, diversita v populaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO