Vizuální efekty ve 3D aplikacích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou vizuálních efektů v 3D grafických aplikacích. Předpokládá vykreslení scény metodou rasterizace pomocí knihovny OpenGL. Teoretická část popisuje několik vybraných efektů a následně analyzuje přístup používaný pro jejich implementaci. Dále se práce zaměřuje na vývoj softwarové knihovny s účelem usnadnění procesu programování efektů. Výsledná knihovna redukuje čas i znalosti potřebné ke tvorbě efektů. Provádí automatické generování kódu shaderů. Podstatnou funkci představuje také možnost kombinovat definice efektů do jediného celku.
This master's thesis deals with the creation of visual effects in 3D graphics applications. Rendering scenes using rasterization method and OpenGL library is assumed. The theoretical part describes several selected effects and then analyzes the approach used for their implementation. It focuses on the principles of rendering passes. Subsequently, the thesis focuses on the development of a software library which aims to simplify the process of programming effects. The resulting library reduces the time and knowledge required for the creation of effects. Automatic shader code generation is performed. Substantial feature is also the possibility to combine definitions of effects into a single unit.
Description
Citation
DUŽÍ, M. Vizuální efekty ve 3D aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B" Otázky u obhajoby: Jak byl změřen časový dopad použití frameworku v rozsahu 10-15%, který je zmíněn v závěru? Jedná se o číslo obecně platné nebo spíše typické? Lze kombinovat využití frameworku a přímého volání API funkcí v případě "chybějící funkce"? Jak pracná by byla příprava frameworku na novou verzi OpenGL (vyšší, ale i nižší)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO