Author Disambiguation in the Domain of Scholarly Literature

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá desambiguací autorů v databázích odborné literatury. Z důvodu nejednoznačnosti jmen autorů se v těchto databázích vyskytují problémy s přisuzováním autorství publikací a tím spojenou analýzou citací, vlivu autorů apod.  Tato práce se zabývá otázkou odhadu správného počtu autorů a zkoumá možnosti použití již existujících služeb. Součástí této práce je návrh metody pro desambiguaci autorů. Tato metoda byla implementována a evaluována v rámci systému CORE.
In this project I address the issue of author disambiguation in scholarly literature. This research area finds its use mainly in search engines for scholarly literature, aggregators, etc. The name ambiguity causes problems mainly in citation analysis or analysing of author impact. This project discusses an issue of finding the correct number of distinct authors.  It also discusses a potential use of APIs of existing systems. As a part of this project, a method for author disambiguation in a digital library has been designed. The designed method has been implemented and evaluated in the context of the CORE system.
Description
Citation
KRYGIELOVÁ, M. Author Disambiguation in the Domain of Scholarly Literature [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Mária Bieliková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jak by bylo nutné upravit vaši metodu, aby brala do úvahy i diakritiku ve jménech a zejména problémy s ní spojené? Čím se vámi navržený postup odlišuje od jiných? K čemu má sloužit obrázek v příloze B?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO