Detekce a odstranění odlesků ze sekvence snímků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem mé diplomové práce bylo studium existujících metod pro detekci a odstranění odlesků ze sekvence snímků, nalezení jejich omezení a návrh možných vylepšení. Konkrétně jsme se zaměřili na rovinné spekulární povrchy, jejichž vzhled může být modelován superpozicí odrážené a přenášené vrstvy. Prozkoumali jsme především metody využívající vzájemný pohyb vrstev jako hlavní klíč k jejich oddělení. Popsali jsme jejich společný případ selhání, který spočívá v neschopnosti správného oddělení oblastí s nevýraznou texturou ve směru pohybu kamery. Výsledkem našeho úsilí je metoda řešící tento problém. Jejím hlavním přínosem je nový způsob odhadu hran obou vrstev, kdy důraz je kladen na správné oddělení hran zmíněných problematických oblastí. Věnovali jsme se také následnému odhadu barev jednotlivých vrstev, kdy se vedle hran vrstev využívá i odhad jejich hloubkových map, a popsali jsme alternativní přístup ke klasické kvadratické optimalizaci.
The aim of the Master's thesis was to study existing methods for detection and removal of specular reflection from image sequences, to find their limitations and to suggest possibilities of their improvements. Particularly, an attention was paid to planar specular (i.e. mirror-like) surfaces whose appearance can be modeled by linear superposition of reflection and transmission layer. We reviewed the existing motion-based methods and described their common degenerate case in terms of disability to correctly recover regions with low frequency in the direction of camera motion. A new method designed to eliminate this degenerate case was suggested. Its main contribution is a new approach to layer gradients estimation where a special treatment of the gradients forming edges of the problematic regions is taken. We focused also on the following color recovery process and described an alternative approach to the traditional quadratic programming.
Description
Citation
HODAŇ, T. Detekce a odstranění odlesků ze sekvence snímků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: 1. Dal by sa Váš algoritmus použiť aj pre oddelenie dvoch neplanárnych scén (napr. odraz objektu vo výlohe obchodu a výloha obchodu)? Prípadne, ako by sa musel upraviť?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO