Sledovač aktuálního dění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce bylo vytvoření aplikace pro sledování aktuálního dění v okolí jejího uživatele. Tato aplikace by měla umožňovat jejím uživatelům události nejen sledovat, ale také přidávat své vlastní či komentovat již existující. Diplomová práce se mimo tvorbu dané aplikace zaobírá analýzou předloženého problému. Analýza zahrnuje průzkum existujících řešení, dostupných technologií a aplikačních rámců využitelných k implementaci. Součástí práce je i popis teorie klasifikace dat, která je v rámci vyvíjené aplikace použita k analýze událostí a komentářů. V textu práce je dále zahrnut návrh řešení, jenž se zaměřuje na návrh uživatelského rozhraní, architektury aplikace, databáze, komunikačního protokolu a klasifikátorů. Jádrem práce je pak popis implementace aplikace. V závěru práce je pak shrnut její průběh a jsou navrhována vhodná rozšíření do budoucna.
The goal of the master thesis project was to develop an application for tracking of actual events in the surrounding area of the users. This application should allow the users to view events, create new events and add comments to existing ones. Beyond the implementation of developed application, this project deals with an analysis of the presented problem. The analysis includes a comparison with existing solutions and search for available technologies and frameworks applicable for implementation. Another part inside this work is description of the theory in behind of data classification that is internally used for event and comment analysis. This work also includes a design of appliction including design of user interface, software architecture, database, communication protocol and data classifiers. The main part of this project, the implementation, is described aftewards. At the end of this work, there is a summary of the whole process and also there are given some ideas about enhancing the application in the future.
Description
Citation
ODSTRČILÍK, M. Sledovač aktuálního dění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V práci píšete: "Za relevantní jsou považovány ty události, které uživatelé hodnotí pozitivně zabarvenými komentáři." Není to trochu odvážné tvrzení? Uvažte např. autonehody, teroristické útoky atd. Komentáře budou jen stěží pozitivně zabarvené, ale relevantní pro uživatele nejspíše budou. V práci píšete, že je aplikace přeložena do anglického a českého jazyka. Klasifikace textů však funguje jen pro angličtinu. Jak se aplikace zachová, pokud uživatel napíše české komentáře? Při vytváření trénovací sady pro klasifikaci kategorií jste použil pro získávání synonym slovník Thesaurus. Nikde ale neuvádíte, kolik jste pomocí něj pro každé slovo získal synonym. Byla tato synonyma ručně zkontrolována?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO