Získávání frekventovaných vzorů z proudu dat

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Dolování frekventovaných vzorů z databází je již dobře prozkoumanou oblastí. Jak se však ukázalo, tyto algoritmy nejsou příliš vhodné pro zpracování proudu dat. Při dolování frekventovaných množin v proudu dat se musí udržovat kromě jednotlivých množin i jejich historie - a to nejen těch frekventovaných, ale i potenciálně frekventovaných, neboť nefrekventovaná množina se může stát časem frekventovanou. To zvyšuje nároky jak na paměť, tak na výpočetní výkon. Tato práce popisuje dva algoritmy: Lossy Counting a FP-stream. Součástí je také efektivní implementace těchto algoritmů v jazyce C# a jejich porovnání na základě měření.
Frequent-pattern mining from databases has been widely studied and frequently observed. Unfortunately, these algorithms are not suitable for data stream processing. In frequent-pattern mining from data streams, it is important to manage sets of items and also their history. There are several reasons for this; it is not just the history of frequent items, but also the history of potentially frequent sets that can become frequent later. This requires more memory and computational power. This thesis describes two algorithms: Lossy Counting and FP-stream. An effective implementation of these algorithms in C# is an integral part of this thesis. In addition, the two algorithms have been compared. 
Description
Citation
DVOŘÁK, M. Získávání frekventovaných vzorů z proudu dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně. Otázky u obhajoby: Diskutujte vliv počtu procesorových jader na vámi implementované paralelní verze algoritmů Lossy-Counting a FP-Stream. Jaké zrychlení byste přibližně očekával na 24-jádrovém procesoru pro vaše nejlepší případy na čtyřjádrovém procesoru, tj. zrychlení 36% pro Lossy-Counting a 68% u FP-Stream?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO