Detekce a rozpoznání maticového kódu v reálném čase

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá detekcí a rozpoznáním maticových kódů. Experimentuje s využitím PCLines algoritmu. PCLines využívá Houghovu transformaci a paralelní souřadnice pro rychlé hledání přímek v obraze. Navrhovaný algoritmus pomocí dvojitého použití PCLines detekuje sady rovnoběžek a cross-ratio rovnicí řeší problémy obrazu zkresleného paralelní projekcí. Dále popisuje optimalizace pro běh v reálném čase a experimentální implementaci. Výsledky testů ukazují, že využití PCLines je jednou z možných cest k detekci maticových kódů.
This work is dealing with detecting and recongnizing matrix codes. It is experimenting use of PCLines algorithm. PCLines is using Hough transform and parallel coordinates for fast detection of lines. Suggested algorithm with double use PCLines detects sets of parallels and problem with image distorted by with parallel projection is solved by cross-ratio equation. We did some optimizations for realtime running and created experimental implementation. Test results shows, that use PCLines one way to detect matrix codes.
Description
Citation
DOBROVOLNÝ, M. Detekce a rozpoznání maticového kódu v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Pavel Hruška, CSc. (člen) doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně váhavě odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Vysvetlite tvrdenie o Houghovej transformácii: "Transformace potom převádí bod z hrany v 2D prostoru na křivku v 3D prostoru. Ve 3D prostoru dále hledáme útvary odpovídající hledaným primitivům." Kapitola 4.5 pojednáva o troch mechanizmoch zabraňujúcich falošným detekciám. Aká je úspešnosť spomínaných prístupov? Pri detekcii hran a odhadu ich gradientu spomínate: "Jádro o velikosti 3x1 má oproti jádru 3x3 výhodu, jak ve zrychlení programu, tak v mírném zvýšení přesnosti výpočtu úhlů hran." Čím si vysvetľujete zvýšenie presnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO