Platforma pro vývoj tří-rotorové helikoptéry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je návrh a stavba platformy pro vývoj třírotorové helikoptéry, nazývané tricopter. Teoretická část práce vysvětluje principy letu helikoptér a způsob ovládání tricopteru. Popisuje činnost inerciálního navigačního systému a jednotlivých senzorů. Seznamuje čtenáře s použitými řídící a měřící prvky. Praktická část se zabývá návrhem vhodné konstrukce tricopteru, která byla pro účely této práce postavena. Je uveden návrh hardwarové části řídícího systému. Popisuje vzájemnou komunikaci dílčích subsystémů, dekódování řídících signálů a PID regulátor, který zajišťuje stabilizaci letu.
The goal of this master's thesis is design and built of platform for three-rotor helicopter development. The helicopter is also known as tricopter. Theoretical part describes principle of tricopter's flight and stabilization. There is also described basics inertial navigation system and sensors which are required for correct functionality. Practical part is dedicated to development of tricopter's frame, schematics diagram, communication between subsystems and stabilization system development. Flight stablization system is base on ATmega128A an using PID Controller. In the end is described testing of developed platform.
Description
Citation
VOTAVA, M. Platforma pro vývoj tří-rotorové helikoptéry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Ivana Černá, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Popište princip PID regulátoru a uveďte, jakým způsobem se nastavují jeho konstanty.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO