Sebereplikace v celulárních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá celulárními systémy a jejich využitím pro sebereplikaci datových struktur. Samotné odvětví celulárních automatů je velmi zajímavou a inspirativní oblastí, která se v současnosti ukazuje jako velmi vhodné prostředí pro simulaci různých jevů. Jedním z těchto jevů může být například i umělý život nebo sebereplikující se struktury, které přenáší jistou užitečnou informaci nebo provádí potřebné výpočty. V práci jsou podrobně popsány celulární automaty a jejich dělení. V oblasti sebereplikace se zaměřuji na Langtonovy smyčky, Coddův Automat, Bylovy smyčky, Chou-Reggia smyčky, Tempesti smyčky, Perrierovy smyčky, SDSR smyčky, Evoloop a Sexyloop. Součástí práce je návrh způsobu replikace Bylových smyček pomocí změny pravidel celulárního automatu a doplnění jejich funkčnosti o schopnost uvolnit svůj prostor po splnění úkolu ostatním smyčkám. V práci jsem se zabýval i evolučním návrhem pravidel celulárního automatu.
This thesis deals with cellular systems and their applications to self - replication data structures. The sector cellular automats is a very interesting and inspiring area which seems now as a very suitable environment for the simulation of various phenomen. One of these phenomen may be, for example, artificial life or self- replication the structure, which transmits some useful information or carry out the necessary calculations. In this thesis is detailed subscribe cellular automats and their division. It focuses on Langtons loop, Codds automata, Byls loop, Chou-Reggia loop, Tempesti loop, Perrier loop, SDSR loop, Evoloop and Sexyloop. Part of the work is to accelerate replication Byls loops through change to the rules of cellular automat and the addition of functionality to the ability to release space to the completion of replication loops. At thesis, I also dealt with the evolutionary design of the rules of cellular automata.
Description
Citation
KOMENDA, T. Sebereplikace v celulárních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO