Platformně nezávislá reprezentace simulačních modelů na bázi XML

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
S rozmanitostí platforem pro popis modelů systémů s diskrétními událostmi vyvstává problém, jak tyto modely reprezentovat tak, aby bylo možné je napříč platformami sdílet, ať už pro účely validace těchto modelů, jejich efektivnějšího spouštění, nebo pro účely znovupoužití či začlenění modelů do větších celků. Tato práce rozšiřuje a implementuje jazyk DEVSML pro reprezentaci DEVS modelů, u nichž pro popis chování atomických komponent využívá stavových diagramů, které reprezentuje pomocí SCXML. Akce a stráže stavových diagramů popisuje jazykem Scheme. Dále byl vytvořen  vizuální nástroj pro tvorbu stavových diagramů, který je začleněn do systému SmallDEVS a také transformátor modelů popsaných pomocí DEVSML do prostředí Adevs.
The variety of platforms for describing models of discrete event systems brings about the problem of how these models should be represented in order to be easily shared across platforms (shared for the purposes of model validation, effective execution, model reusing,  or model integration). This study develops and implements the language DEVSML for the representation of the DEVS models. For the description of these models components, I use state diagrams, which are represented by SCXML. Actions and guards of the state diagrams are described using the language Scheme. This study also presents a visual tool for creation of the state diagrams, which is incorporated in the SmallDEVS system. For the Adevs environment, a transformer of the models described by DEVSML is implemented.
Description
Citation
DURMAN, D. Platformně nezávislá reprezentace simulačních modelů na bázi XML [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO