Detekce pohybu ruky pro ovládání aplikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Účelem této diplomové práce je návrh a implementace nového počítačového rozhraní založeného na detekci a sledování ruky v obrazu z jedné kamery. Vytvořené rozhraní nemá žádné speciální požadavky na hardware a je použitelné i na běžném počítači a s obyčejnou webkamerou. Implementované rozhraní bylo použito k vytvoření aplikace, která umožňuje syntetizovat události vstupů z klávesnice a myši a tak ovládat existující programy bez nutnosti zásahu do jejich zdrojového kódu. Dalším přínosem této práce je představení inovativní metody automatického získávání trénovacích dat pro detektory ruky. Použitím této metody je možné získat tisíce trénovacích příkladů v průběhu několika málo hodin.
The aim of this work is to design and implement a novel computer interface based on detection and tracking of a hand in an image from a single camera. The created interface doesn't require any special hardware and it is possible to use it on a common computer with standard web-camera. The implemented interface was used to create an application, which is able to synthesize keyboard and mouse input events and this way it is able to control existing programs without the need to change their source code. Another contribution of this work is a novel method of automatic data acquisition for training of hand detectors. By using this method it is possible to collect thousands of training examples in a few hours.
Description
Citation
BLAHO, J. Detekce pohybu ruky pro ovládání aplikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO