IPv6 geolokace a vizualizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou geolokace IPv6 adres a vizualizace jejich lokalit. Má za úkol prozkoumat oblast IPv6, dále porovnává současné přístupy ke geolokaci. Jejím hlavním cílem je vybudovat systém, který dokáže vytvořit geolokační databázi s pravidelnou aktualizací a který bude schopen zobrazit geografickou lokalitu IPv6 adresy na světové mapě. Geolokační systém nejprve získá geografické adresy pro jednotlivé prefixy IPv6 z veřejně přístupného systému Whois. Tyto adresy transformuje pomocí API Google Maps na kartézské souřadnice, všechny získané údaje poté uloží do databáze. Lokality IPv6 adres jsou zobrazeny pomocí webového rozhraní Google Maps na mapu. Dalším možným výstupem je vizualizace v podobě statistiky zobrazující hustotu rozložení přidělených adresních bloků IPv6 v jednotlivých krajinách.
This master's thesis is focused on geolocation and visualization of IPv6 addresses. Several current approaches to geolocation have been discussed. Its main goal is to design geolocation database with regular updates with ability to visualize geographic location of the IPv6 address on the world map. Implemented system is gathering data about IPv6 prefixes from public Whois database. Gathered geographical addresses are mapped into coordinates by Google Maps Geocoding API. All gathered data are being saved into database together. Locations of IPv6 addresses are visualized via web-based Google Maps API. Moreover, the density mapping of IPv6 address blocks in particular countries can be visualized too.
Description
Citation
SUCHOMEL, T. IPv6 geolokace a vizualizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Doc. Ing. Jaroslav Dočkal, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: Jakými dalšími způsoby by se dal zrychlit (či alespoň optimalizova) časově náročný proces budování geolokalizační databáze? Soubor geo.db aktuálně zabírá cca 7MB; dokázal byste odhadnout jeho expanzy v návaznosti na přibývající počet alokovaných adresních bloků do budoucna?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO