Modularita v evolučním návrhu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje vybrané evoluční algoritmy a jejich využití hlavně v oblasti návrhu číslicových obvodů. V první části se zabývá obecným principem evolučních algoritmů. Na tuto část navazuje genetickými algoritmy a genetickým programováním. Dále se zabývá popisem kartézského genetického programování a některými jeho modifikacemi jako modulární, sebemodifikující se a kartézské genetické programování s více chromozomy. Hlavní část tvoří návrh a implementace modularizační techniky pro zefektivnění evolučního návrhu. Nedílnou součástí je experimentální vyhodnocení systému na sadě benchmarkových obvodů.
The diploma thesis deals with the evolutionary algorithms and their application in the area of digital circuit design. In the first part, general principles of evolutionary algorithms are introduced. This part includes also the introduction of genetic algorithms and genetic programming. The next chapter describes the cartesian genetic programming and its modifications like embedded, self-modifying or multi-chromosome cartessian genetic programming. Essential part of this work consists of the design and implementation of a modularization technique for evolution circuit design. The proposed approach is evaluated using a set of standard benchmark circuits.
Description
Citation
KLEMŠOVÁ, J. Modularita v evolučním návrhu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Jaroslav Dočkal, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B . Otázky u obhajoby: V práci uvádíte, že dekomprese modulů je časově náročná operace. Můžete poskytnout informace o tom, jakou část výpočtu tvoří tato režie oproti klasickému CGP nebo ECGP? Vyplatí se zavedení modulů vzhledem k celkovému času výpočtu? Jak si stojí Vaše metoda v porovnání s ECGP? (Stačí srovnání s výsledky z literatury.)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO