Vazba GSM modemu na PBX Asterisk

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Technologie krátkých textových zpráv neboli zkráceně SMS je v současné době jedním z nejpoužívanějších prvků komunikace. Mezi hlavní klady této služby patří zejména rychlá výměna zpráv mezi zařízeními, vysoká mobilní dostupnost skrze GSM síť a v neposlední řadě zanedbatelná cena. V dnešní době SMS zprávy již neplní pouze komunikační funkci, ale mohou poskytnout i služby jako například informačního kanálu či vzdáleného ovládání. S rostoucím využitím této služby roste i způsob jejího zpracování či přenosu. Diplomová práce je zaměřena na problematiku SMS zpráv, pojednává o základních principech a protokolech využívaných touto službou. Dále pojednává o softwarové ústředně Asterisk a jejích možnostech implementace SMS zpráv, zejména pak ověření možnosti zpracování SMS zpráv vedených přes veřejné telekomunikační sítě. Po úvodním teoretickém rozboru se práce zabývá instalací a konfigurací ústředny. To se týká zejména instalace potřebného operačního systému, doplňujících balíčků obsahujících nutné knihovny a moduly pro její správnou funkci ústředny. Další část se věnuje konfiguraci Asterisku, zejména pak instalaci hardwarové karty pro připojení analogových telefonů, připojením Bluetooth zařízením, nastavením uživatelských účtů protokolu SIP a vytvoření číslovacího plánu. Následuje ověření možností implementace SMS zpráv a komunikace s GSM modemem, přes který je zhotovována brána pro výměnu SMS mezi PSTN a GSM sítí. Poslední kapitola diplomové práce prezentuje dosažené praktické výsledky.
Short Message Service (shortly SMS) is the most widely used type of communication systems. The main advantages are that allow a fast exchange of messages between devices, a very good availability through GSM and a reasonable price. Nowadays the SMS service support has expanded to include other technologies such as a service of the information navigation and the remote connection. The master‘s thesis concentrates on the Short Message Service, deals with basic principles and statements using by this service. The topic of the thesis is software PBX Asterisk and its possibility of SMS implementation, especially verification of SMS processing goes through the PSTN. After the basic introduction the master‘s work deals with the installation and configuration of the server. The main focus is on an installation of the operating system with an additional pack including necessary libraries and modules for a correct working of the server. The following section is paying attention to the Asterisk server configuration, especially a hardware card installation which is necessary for a connection with analog telephones, done by Bluetooth connections, set up user’s profiles of the SIP protocol and create a dial plan. This is followed by a verification of SMS option of the implementation and communication with GSM modem which is used as a gate for an exchange SMS between PSTN and GSM network. The last chapter of this master‘s thesis comes with the aimed results.
Description
Citation
BENÝŠEK, J. Vazba GSM modemu na PBX Asterisk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vondra, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Bylo by možné použitý modem Wacom využít nejen pro přenos sms zpráv ale i pro přenos hlasu? Jak byste tento požadavek realizoval? Co označujete jako SMS()?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO