Vizualizace programového toku spustitelných souborů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací vizualizace programového toku spustitelných souborů na platformě Windows. Na začátku se zabývá strukturou formátu PE EXE a způsobem uložení instrukcí v něm. Následně se práce věnuje současným metodám analýzy a detekce malware, speciálně analýze programového toku. Popisují se též existující metody vizualizace malware a nástroje na implementaci 3D vizualizace dat. Práce se zaměřuje na návrh a implementaci 3D vizualizace programového toku pomocí zobrazení skoků v programu. Výsledkem je nástroj, pomocí kterého je možné na základě vizualizace identifikovat různé druhy malware.
This master's thesis describes the visualization of program flow of executable files on Microsoft Windows platform. In theoretical part it describes the PE EXE file format and instruction format. In following chapters there are described current methods of malware analysis, especially the analysis of program flow. Then there are introduced current malware visualization methods and tools for 3D data visualization. The main objective is design and implementation of 3D visualization of jumps in executable files. The result is the visualization tool, which helps to identify different samples of malware from the normal code.
Description
Citation
RUSNÁK, J. Vizualizace programového toku spustitelných souborů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké výhody má ukládání nastavení aplikace do XML pomocí knihovny boost oproti výchozím možnostem v knihovně Qt? V technické zprávě není jasné, zda-li jste evaluoval dotazník na stejných či jiných vzorcích virů, než jakými jste instruoval respondenty, což by vedlo na zavádějící výsledky. Uveďte toto na pravou míru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO