Penetrační testování open-source software

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací integrovaného systému pro penetrační testování. První a druhá kapitola se zaměřují na na seznámení čtenáře s problematikou penetračního testování. Popisují základní techniky a rozdělení testů, zmiňuje některé nejčastěji používané metodiky a diskutuje potřebu penetrační testování pokud možno automatizovat. Pátá a šestá kapitola se zabývají specifikací a podrobným návrhem nástroje pro provádění penetračních testů. Implementace a problémy řešené během ní jsou předmětem sedmé kapi- toly. Poslední část práce popisuje praktické experimenty, provedené s vyvinutým programem a poskytuje některé rady, které mohou sloužit k bezpečnějšímu nastavení sítí.
This thesis discusses the design and implementation of integrated penetration testing system. In the first two chapters, the reader is introduced to the topic of penetration testing. The basic techniques and classification of tests are described as well as some of the most widely used methodologies. It also discusses the need to automate the testing process. The fifth and sixth chapter discuss specification and detailed design of integrated penetration testing tool. Its implementation and the problems that had arisen during the process are the theme of chapter seven. The last part of the thesis describes practical experiments done with the tool and gives the reader some advice on securing computer networks.
Description
Citation
HROZEK, J. Penetrační testování open-source software [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na dotazy oponenta a na další dotazy členů komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené dotazy rozhodla práci hodnotit stupněm "B". Otázky u obhajoby: Čím mohou být způsobeny problémy nástroje na architektuře x86_64 (Fedoře 13)? Proč nebylo uvažováno automatizované stahování exploitů ze zdrojů uvedených na straně 15? Sám uvádíte, že dané zdroje poskytují informace o slabých místech jednotlivých systémů/služeb ve formě vhodné pro strojové zpracování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO