Vyhledávání informací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je shrnutí teoretických poznatků v oblasti vyhledávání informací. Dokument obsahuje matematické modely, které lze použít pro algoritmy vyhledávající informace, a to včetně způsobu jejich hodnocení. Rozebírá specifika obrazových a textových dat. Praktickou částí práce je potom implementace algoritmu vyhledávání záběrů ve videu v datové sadě TRECVid 2009 a to na základě vysokoúrovňových rysů. Specifikem tohoto algoritmu je využití internetových vyhledávačů pro získávání podobnosti termů. Práce obsahuje podrobný popis implementovaného algoritmu a to včetně postupu jeho ladění a závěrů z jeho testování.
The purpose of this thesis is a summary of theoretical knowledge in the field of information retrieval. This document contains mathematical models that can be used for information retrieval algorithms, including how to rank them. There are also examined the specifics of image and text data. The practical part is then an implementation of the algorithm in video shots of the TRECVid 2009 dataset based on high-level features. The uniqueness of this algorithm is to use internet search engines to obtain terms similarity. The work contains a detailed description of the implemented algorithm including the process of tuning and conclusions of its testing.
Description
Citation
ŠABATKA, P. Vyhledávání informací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Jiří Šafařík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Vysvětlete význam výrazů r(j) a P(j) - viz str. 12, které v práci označujete jako recall a precision jednoho dokumentu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO